Απλά με την ανάρτηση ενός ενημερωτικού σημειώματος, το Facebook αποσαφηνίζει κάποια θέματα σχετικά με τον έλεγχό του για τα δικαιώματα των πολιτών και επισημαίνει ότι η πλατφόρμα τώρα απαγορεύει μηνύματα που επαινούν, υποστηρίζουν ή αντιπροσωπεύουν τον λευκό εθνικισμό και τον λευκό διαχωρισμό. Η έκθεση προσθέτει ότι το Facebook θα απαγορεύει την πρόσβαση σε χρήστες ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούνται τους συγκεκριμένους όρους αλλά αφήνουν διάφορους τέτοιους υπαινιγμούς. Αυτό αφορά δηλ. την επιλογή ορισμένων συμβόλων μίσους που συνδέονται με τον λευκό εθνικισμό και τον λευκό διαχωρισμό.
Το Facebook δηλώνει ότι έχει επίσης αναβαθμίσει τις πολιτικές του για να αποτρέψει το φαινόμενο προγραμματισμένων εκδηλώσεων που έχουν σκοπό να θυσιάσουν ή να παρενοχλήσουν τους ανθρώπους με βάση τη φυλή, τη θρησκεία τους ή άλλα μέρη της ταυτότητάς τους. Ο ιστότοπος δεν θα επιτρέπει πλέον τη δημοσίευση μηνυμάτων που θα ενθαρρύνουν τους άλλους να φέρουν όπλα σε συγκεκριμένα γεγονότα. Το Facebook λέει ότι έχει δοκιμαστικό πρόγραμμα που εκτελείται στις Η.Π.Α. όπου ορισμένοι από τους αναθεωρητές του περιεχομένου επικεντρώνονται στην ομιλία μίσους αντί για το συνηθισμένο “εκφοβισμό, γυμνό και ψευδείς δηλώσεις”. Η εταιρεία λέει ότι εστιάζοντας στην ομιλία μίσους, αυτοί οι αξιολογητές θα γίνουν πιο ακριβείς κατά τη διαγραφή αυτής της ομιλίας από την πλατφόρμα. Το Facebook ελπίζει ότι οι αξιολογητές αυτοί θα βελτιώσουν τον προσδιορισμό του περιεχομένου που θα πρέπει να παραμείνει και ποιες θα πρέπει να καταργηθούν. Η έκθεση επισημαίνει ότι ορισμένες ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι κάποιο περιεχόμενο που επιδιώκει να επισημάνει και να καταπολεμήσει τις διακρίσεις καταργείται κατά λάθος.
Και με την μόνιμη πια ανησυχία να μην παρατηρηθούν ξανά φαινόμενα όπως τότε με τις προεδρικές εκλογές του 2016, το Facebook έχει μια σειρά ατόμων που εργάζονται με σκοπό την αποφυγή τέτοιων ζητημάτων. Εργάζονται για να απαγορεύσουν διαφημίσεις που λένε στους ανθρώπους ότι δεν ψηφίζουν και ελπίζουν να έχουν μια νέα πολιτική πριν από τις εκλογές του 2019. Το Facebook αντιμετωπίζει επίσης την απογραφή του 2020, όπως μια εκλογή με τεχνολογία, έτοιμη να αποτρέψει την παρέμβαση σε αυτό το σημαντικό θέμα.
Το Facebook διαδραμάτισε επίσης μεγάλο ρόλο στις εκλογές, επιτρέποντας σε 87 εκατομμύρια μέλη να χρησιμοποιήσουν τα προφίλ τους από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Aleksandr Kogan του πανεπιστημίου της Cambridge, ο οποίος έδωσε τα δεδομένα στην Cambridge Analytica. Ο τελευταίος ήταν ένας σύμβουλος της Βρετανίας με δεσμούς με τον πρώην σύμβουλο Trump Steve Bannon. Η Cambridge Analytica χρησιμοποίησε τις πληροφορίες αυτές για να δημιουργήσει ψυχολογικά προφίλ βοηθώντας τον Trump να μάθει πως πρέπει να προχωρήσει η εκστρατεία. Επίσης, δημοσίευσε διαφημίσεις pro-Trump στο Facebook και στο YouTube, ενώ παράλληλα δημοσίευσε διαφημίσεις που αποδοκίμαζαν τη Hilary Clinton.
Ο έλεγχος πολιτικών δικαιωμάτων του Facebook διεξήχθη από την δικηγόρο για τα δικαιώματα των πολιτών Laura Murphy. Έλαβε επίσης υποστήριξη από το δικηγορικό γραφείο πολιτικών δικαιωμάτων Relman, Dane και Colfax.
[via]