Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για το PC Cooling (ψύξη) μας και σε αυτό το άρθρο, θα τους εξετάσουμε όλους με πρακτικά, οικονομικά και αισθητικά κριτήρια, για να ξέρετε 100% τι ταιριάζει στις ανάγκες σας.
Πάει καιρός τώρα που οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές επεξεργαστών έχουν, όχι μόνο δεχτεί, αλλά κι επενδύσει στο Overclocking των προϊόντων τους. Ειδικά η AMD με τους εντελώς ξεκλείδωτους Ryzen επεξεργαστές της και το Ryzen Master App που είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτήν την δουλειά. Και φυσικά οι χρήστες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ικανοποιημένοι, δεδομένου ότι μπορούν να παίξουν με hz, volt και πολλά άλλα, ώστε να εκμεταλλευτούν μέχρι τελευταίου τσιπ τον επεξεργαστή τους.
Καλά όλα αυτά, αλλά όπως ξέρουμε όλοι ένα overclock χρειάζεται κάποια volt παραπάνω; Αυτό βέβαια συνάδει με μεγαλύτερες θερμοκρασίες, και μεγαλύτερη απαίτηση για σωστή ψύξη του επεξεργαστή μας (κι όχι μόνο).
Εδώ λοιπόν θα δούμε τα θετικά και αρνητικά των τριών επιλογών που έχει ο χρήστης στην διάθεση του, ώστε με την σωστή πληροφόρηση να αποφασίσει τι είναι αυτό που χρειάζεται ο ίδιος και το μηχάνημά του για να είναι και οι δύο cool!
Αερόψυξης
Η αερόψυξη είναι ίσως η πιο διαδεδομένη λύση για pcu cooling, ανάμεσα σε απλούς αλλά και power users.
Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά της, είναι η εξαιρετικά εύκολη τοποθέτηση της, ανεξαρτήτου μάρκας, καθώς δύο βίδες είναι συνήθως αυτό που απαιτείται για να τοποθετηθεί με επιτυχία. Επίσης με την αερόψυξη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για επιπλοκές στην λειτουργία της, καθώς δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη (οι ανεμιστήρες αντέχουν πολλά χρόνια και συνήθως προειδοποιούν πριν χαλάσουν με θόρυβο, ενώ η αντικατάσταση τους είναι φτηνή και εύκολη) και πιθανότερο είναι, να χρειαστεί να αλλάξετε μητρική πρώτα και αερόψυξη αργότερα.
ΑερόψυξηΈνα άλλο θετικό είναι το χαμηλό κόστος του μιας και η πιο διαδεδομένη ψύχτρα αυτή την στιγμή, η EVO 212 , κοστολογείται στα 35 ευρώ περίπου και κάνει εξαιρετική δουλειά. Σαφώς υπάρχουν και ακριβότερες, όπως της Noctua που ανταγωνίζεται στα ίσια κάποια AIO ( All In One ) cooler με χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά και εκεί μιλάμε για ποσά γύρω στα 55-60 ευρώ.
Τα αρνητικά της αερόψυξης
Το πρώτο, είναι το αρκετά συνήθως μεγάλο μέγεθός τους, που πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα σε όσους δεν έχουν μεγάλα κουτιά ώστε να χωράνε χωρίς να βρίσκουν κάπου.
Το δεύτερο, αφορά τις πιο μεγάλες κατηγορίες (και πιο πλατιές με δυο συνήθως ανεμιστήρες ) που κατά κύριο λόγο θα εμποδίζουν τις μνήμες Ram ή δεν θα επιτρέπουν καν να μπει μνήμη σε εκείνο το slot . Η αλήθεια είναι, ότι όλο και περισσότερες ψύχτρες πλέον δίνουν μία κλίση στους σωλήνες του χαλκού, ώστε να αποφύγουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα με τις μνήμες, άλλα είναι ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή.
AIO ( All In One ) Cooler
Πάμε στην δεύτερη κατηγορία των ΑΙΟ . Κι εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά . Είναι ένα σύστημα που αποτελείται από ένα ψυγείο, που ποικίλει από μονό ανεμιστήρα έως τριπλό και σε μεγέθη 280mm , κι από την αντλία που υπάρχει στο σημείο που ενώνεται στον επεξεργαστή το σύστημα και τις δύο σωληνώσεις για την κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού.
Τα θετικά στο εν λόγω σύστημα, είναι η ποικιλία μεγέθους και των πολλών επιλογών που καλύπτουν σχεδόν κάθε απαίτηση από τον χρήστη, όσο μικρό η μεγάλο και αν είναι το tower του. Σε μικρά κουτιά micro itx, είναι πλέον επιτακτικό να υπάρχει AIO για καλύτερη ψύξη του κουτιού γενικά, λόγω περιορισμένου χώρου για να κινείται ελεύθερα ο αέρας. Τοποθετούνται σχετικά εύκολα και σε πολλά σημεία του κουτιού αναλόγως τις προτιμήσεις αλλά και των αναγκών του χρήστη.
Άλλο θετικό, είναι η μη ανάγκη για συντήρηση, καθώς μιλάμε για ένα κλειστό κύκλωμα, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αποδίδει χαμηλότερες θερμοκρασίες ευκολότερα, αφού το ψυκτικό υγρό μεταφέρει όλη την θερμότητα στο ψυγείο κι από εκεί στην ατμόσφαιρα αρκετά γρήγορα. Κάτι που σημαίνει πιο αθόρυβη λειτουργία των fan άρα και πιο ήσυχο PC.
Τα αρνητικά του AIO
Τα αρνητικά είναι, ότι εφόσον το AIO έχει αντλία ώστε να μεταφέρει το ψυκτικό υγρό, σημαίνει αυτόματα κινούμενα μέρη που πάντα είναι ένα πιθανό κομμάτι αποτυχίας και κατά συνέπεια κόστους, αλλά και ανησυχίας αν αυτή η αποτυχία γίνει εν αγνοία του χρήστη με ότι αυτό συνεπάγεται.
AIOΆλλη μία έγνοια, είναι η πιθανότητα διαρροής υγρού στο σύστημα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς δοκιμάζονται εντατικά πριν κυκλοφορήσουν άλλα δεν παύει να είναι μια, έστω μικρή, πιθανότητα.
Τέλος, είναι το κόστος που είναι σίγουρα μεγαλύτερο από μια αερόψυξη, παίζοντας από απλά AIO στα 70-80 ευρώ έως νούμερα των 200-300 ευρώ για μεγαλύτερες απαιτήσεις.
AIO
Custom Loop
Και καταλήγουμε με το όνειρο κάθε ενθουσιώδη PC user, που θέλει την απόλυτη ψύξη, είτε για λόγους πρακτικούς, είτε για εμφάνιση ή και τα δύο μαζί. Να στήσεις δηλαδή μόνος σου κομμάτι κομμάτι τα πάντα. Αντλίες, ρεζερβουάρ, σωλήνες, υγρό και μπλοκ φτιαγμένα όπως θέλεις και όπου θέλεις.
Στα απολύτως θετικά είναι η ελευθερία που έχει όποιος ασχοληθεί με το πρότζεκτ κι η ικανότητα αυτού του συστήματος να ψύχει, όχι μόνο αποτελεσματικά τον επεξεργαστή αλλά και κάθε άλλο κομμάτι που επιλέγει ο χρήστης. Μπορείς να ψύξεις μαζί με τον επεξεργαστή και την/τις κάρτα/-ες γραφικών , την μητρική κι ακόμα και τις Ram σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Θετικό είναι κι η ενασχόληση με το θέμα, αφού είναι βέβαιο ότι όποιος μπει σε αυτήν την διαδικασία, αγαπάει αυτό που κάνει κι ο χρόνος που θα περάσει για να το εκτελέσει θεωρείται χόμπι και όχι αγγαρεία.
Custom Loop
Αρνητικά Custom Loop
Στα αρνητικά όπως μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει, είναι το τεράστιο κόστος που απαιτείται (μιλάμε για ποσά μέχρι 1200 ευρώ!) και που δικαιολογείται μόνο αν το σύστημα μας είναι υπερβολικά δυνατό και θέλουμε να αντλήσουμε το overclocking στα άκρα ή αν δεν έχουμε πρόβλημα στο μπάτζετ μας και θέλουμε απλά το καλύτερο.
Custom LoopΕπίσης είναι μάλλον σίγουρο, ότι ο μέσος χρήστης δεν θα το επιλέξει ακόμα κι αν μπορεί να το αντέξει οικονομικά. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτεί πολύ ψάξιμο, συντήρηση (αλλαγή και καθαρισμός του υγρού μια φορά το χρόνο ή και δύο), αλλά και γνώσεις για να τα τοποθετήσει κάποιος.
Σύνοψη
Αν λοιπόν έχουμε ένα απλό overclock και ψάχνουμε κάτι, τύπου “το βάζω και δεν ξανά ασχολούμαι”, η αερόψυξη είναι η οικονομική μας λύση. Αν θέλουμε καλύτερη ψύξη ή πιο αθόρυβο PC με καλές θερμοκρασίες, πάμε σε μια λύση AIO, ανάλογη των οικονομικών μας προφανώς. Αν το οικονομικό δεν είναι θέμα και θέλουμε να ασχοληθούμε εκτενώς με κάτι που θα είναι ακριβώς όπως το θέλουμε και θα κρατήσει τέλεια ψύξη σε όλα μας τα κομμάτια, ενώ παράλληλα δείχνει υπέροχο, τότε πάμε σε επιλογή Custom Cooling .