Σκάνδαλο ξέσπασε και πάλι για την Huawei, καθώς υπάρχει αναφορά από αξιωματούχους κυβερνητικούς των ΗΠΑ, πως η εταιρεία ανακάλυψε έναν τρόπο για να παρακάμψει την απαγόρευση των ΗΠΑ όσον αφορά την προώθηση συσκευών της για την εκεί περιοχή, πουλώντας τα δικά της Huawei κινητά με άλλο branding. Αυτό το έπραξε με μια απλή μεταμφίεση που όμως φανερώνει πως η εταιρεία τελικά έδρασε με παράνομους τρόπους.
Το σχέδιο της Huawei ήταν να στείλει τα smartphones της στο Μεξικό, όπου θα άλλαζαν μεταφορική και ίσχυαν νέοι όροι εισαγωγής φθάνοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες για πώληση. Στην ετικέτα του τηλεφώνου δεν θα εμφανιζόταν το κανονικό όνομα αυτών των smartphones. Χωρίς να χαρακτηρίζονται ως “Huawei”, θα μπορούσαν να πουληθούν κανονικά στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν για την υπόθεση τον προηγούμενο μήνα και ειδοποίησαν τους υπεύθυνους της κυβέρνησης.
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που πιστεύουν πως η Huawei είναι μια εταιρεία που λαμβάνει κακής μεταχείρισης από τις ΗΠΑ λόγω της Κινεζικής προελεύσεως της, όμως λέγεται πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτή η τελευταία πράξη της Κινεζικής κατασκευάστρια να συγκαλύψει τα smartphones της και να τα πουλήσει παράνομα στις ΗΠΑ είναι ένα ακόμα πιο ανησυχητικό σημάδι για το πώς σκέφτονται στο εσωτερικό της εταιρείας.
Ένα πράγμα που είναι υποχρεωτικό να χαρακτηρίζει μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας είναι η εμπιστοσύνη και η ηθική. Όταν οι εταιρείες δεν πράττουν το σωστό, τότε δημιουργούνται προβλήματα. Όταν οι εταιρείες κερδίζουν μια φήμη που δεν τις κολακεύει είναι σχεδόν αδύνατο να διορθώσουν την εικόνα τους. Οι πελάτες δεν θέλουν να επενδύσουν σε εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες.
Η Huawei έχει μια σειρά ενεργειών που έχουν κάνει την εταιρεία να φαίνεται κάπως ανυπάκουη σε έναν μεγάλο αριθμό Αμερικανών. Πρώτον, η Huawei κατηγορήθηκε ότι κλέβει εμπορικά μυστικά το 2017 όταν η εταιρεία σχεδίασε να αντιγράψει το ρομπότ της T-Mobile για το smartphone, Tappy, αφού ζήτησε από την T-Mobile να πουλήσει το Tappy ή να επιτρέψει δικαιώματα αδειοδότησης. Η T-Mobile διαφώνησε και είπε ότι δεν θα αδειοδοτήσει το δικό της ρομπότ δοκιμών για οποιονδήποτε λόγο. Η Huawei χωρίς να γίνει αντιληπτή φωτογράφηση τα εξαρτήματα και το ίδιο το ρομπότ.
Πίσω το 2003, η Cisco Systems μήνυσε την Huawei, ισχυριζόμενη ότι αντέγραψαν τον κώδικα του router και του network switch, κατά παράβαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Cisco. Η δίκη πραγματοποιήθηκε το επόμενο έτος, αφού η Huawei συμφώνησε να τροποποιήσει τον κώδικα αλλαγής.
Αργότερα, για κακή της τύχη η Huawei συνελήφθη προσπαθώντας να “κλέψει” ένα τραγούδι που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το Cymatics της EDM για τη διαφήμιση του tablet MediaPad S3 Lite. Ναι, πάντα η εταιρεία έβρισκε τον τρόπο να είναι μπλεγμένη σε μεγάλους μπελάδες.
Και για πολλοστή φορά να πούμε ότι φέτος, μόλις τον περασμένο Μάιο είχαμε μια απαγόρευση του Trump σε κάθε εταιρεία από τις ΗΠΑ να μην πουλάει ούτε λογισμικό ούτε εξαρτήματα στην Huawei.
Τώρα, με αυτό το νέο περιστατικό, είναι αντιληπτό πως η Huawei δεν συμμορφώνεται με το αμερικανικό δίκαιο και χάσανε εντελώς την εμπιστοσύνη τους οι αμερικάνοι.
[via]