Σε διάφορα φόρουμ μπορεί να έτυχε να διαβάσετε πολλά σχόλια για προβλήματα όπως το “burn in” που σαν όρος είναι λίγο παραπλανητικός, καθώς δεν υπάρχει πραγματική καύση ή θερμότητα. Αντ ‘αυτού, αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια οθόνη που πάσχει από μόνιμο αποχρωματισμό σε οποιοδήποτε μέρος του πάνελ. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή κειμένου ή περιγράμματος εικόνας, ξεθώριασμα χρωμάτων ή άλλα εμφανή μπαλώματα ή μοτίβα στην οθόνη. Η οθόνη εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, αλλά υπάρχει μια κάπως αισθητή εικόνα φαντάσματος ή αποχρωματισμός που επιμένει όταν η οθόνη είναι ενεργοποιημένη. Για να θεωρηθούν ως “κάψιμο οθόνης”, αυτά τα προβλήματα πρέπει να είναι μόνιμα και είναι ένα ελάττωμα που προκαλείται από την πλευρά του hardware της οθόνης και όχι ένα σφάλμα γραφικών που μπορεί να προκληθεί από κάποιο θέμα του λογισμικό ή πρόβλημα με το κύκλωμα του προγράμματος οδήγησης της οθόνης.
Τα πάνελ LCD μπορούν να παρουσιάσουν παρόμοια προβλήματα, αλλά αυτά είναι πολύ πιο σπάνια λόγω του τρόπου κατασκευής των LCD. Ευάλωτες σε τέτοια ζητήματα είναι περισσότεροι οι σημερινές οθόνες OLED’.
Η αιτία του όλου προβλήματος είναι ο ποικίλος κύκλος ζωής των εξαρτημάτων παραγωγής φωτός της οθόνης. Καθώς αυτά τα μέρη γερνούν, η φωτεινότητα τους αλλάζει και ως εκ τούτου η αναπαραγωγή χρώματος των πάνελ αλλάζει σταδιακά με το χρόνο. Όλες οι οθόνες παρουσιάζουν κάποια αλλαγή χρώματος καθώς περνάει ο χρόνος, αν και αυτό μπορεί να μετριαστεί κάπως με την προσθήκη κάποιου έξυπνου λογισμικού. Ωστόσο, στα πάνελ OLED’s ορισμένα μέρη της οθόνης γερνούν γρηγορότερα συγκριτικά με οθόνες άλλων τεχνολογιών. Αυτό μπορεί σταδιακά να μετατοπίσει τα αντιληπτά χρώματα της οθόνης σε μια περιοχή περισσότερο από ότι στην άλλη, αφήνοντας μια αποχρωματισμένη σκιά στην οθόνη σας.
Εάν ανησυχείτε για το ζήτημα, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της οθόνης και να βοηθήσετε στην αποτροπή του φοβερού φαινομένου των “φαντασμάτων”:
Διατηρήστε τη φωτεινότητα της οθόνης σας σε χαμηλά επίπεδα γιατί η αυξημένη φωτεινότητα απαιτεί περισσότερο ρεύμα και συνεπώς μειώνει τη διάρκεια ζωής των πάνελ LED. Μην αυξάνετε τη φωτεινότητα, εκτός κι αν χρειαστεί.
Συντομεύστε το χρονόμετρο απενεργοποίησης οθόνης. Η απενεργοποίηση της οθόνης όταν δεν τη χρησιμοποιείτε θα αποτρέψει την εμφάνιση στατικών εικόνων.
Χρησιμοποιήστε τη σκοτεινή λειτουργία, εάν υποστηρίζεται από την συσκευή σας. Η χρήση σκοτεινότερων θεμάτων μειώνει την ποσότητα φωτισμού και βοηθά τις LED να διαρκούν περισσότερο.
Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Immersive, όπου είναι διαθέσιμη. Αυτό αποκρύπτει τη γραμμή ειδοποιήσεων, επομένως δεν θα εμφανίζονται στατικά εικονίδια. Εναλλακτικά, επιλέξτε έναν launcher που προσφέρει μια παρόμοια δυνατότητα.
- Διαλέξτε wallpaper με πιο σκούρα χρώματα και αλλάξτε την ξανά και ξανά.
- Χρησιμοποιήστε πληκτρολόγια που προσφέρουν πιο σκούρα θέματα για να αποτρέψετε την υποβάθμιση του χρώματος στο κάτω μισό της οθόνης.
- Εάν χρησιμοποιείτε τακτικά μια εφαρμογή πλοήγησης για μεγάλα ταξίδια, επιλέξτε μια που δεν έχει πολλά φωτεινά στοιχεία στο user interface της.
- Μεταβείτε στην πλοήγηση με κίνηση και αφήστε τα κουμπιά, εάν το τηλέφωνό σας υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Το burn in στην οθόνη δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί πολλούς χρήστες αν θέλουν να αγοράσουν ένα νέο smartphone με πάνελ OLED’s. Τα νέα πάνελ έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ότι τα πρώτα smartphones με την εν λόγω τεχνολογία και είναι σπάνιο να αντιμετωπίσει το προαναφερθέντων πρόβλημα εφόσον δεν έχετε μόνιμα την φωτεινότητα στο μέγιστο επίπεδο!
[via]