Όλοι πια γνωρίζουμε σαν μεγάλα παιδιά που είμαστε πως σίγουρα υπάρχει μια πολύ σκοτεινή πλευρά όσον αφορά την χρήση των κοινωνικών μέσων από τους έφηβους και οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από ότι φαντάζονται πολλοί εκεί έξω. Ο κυβερνο-εκφοβισμός και η πίεση είναι μόνο δύο από τα πολλά ζητήματα που οι έφηβοι πρέπει να αντιμετωπίσουν σε αυτές τις πλατφόρμες. Ακόμα, οι περισσότεροι έφηβοι αναφέρουν ότι η παρέα σε κοινωνικά μέσα τους κάνει να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και υποστήριξη. Το ερευνητικό κέντρο Pew έλεγξε 743 έφηβους ηλικίας 13 έως 17 ετών και διαπίστωσε ότι το 81% αυτών αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τους φίλους τους χάρη στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το 68% των εφήβων της έρευνας ανέφερε ότι χάρη στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, θεωρούν ότι έχουν βρουν ανθρώπους που θα τους υποστηρίξουν όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, δηλαδή σε μια άσχημη προσωπική τους φάση. Το 69% σημειώνει ότι τα κοινωνικά μέσα τους βοηθούν να αλληλεπιδράσουν με μια ευρύτερη, πιο ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων και αυτές οι πλατφόρμες είναι πιθανότερο να κάνουν τους εφήβους να αισθάνονται ότι συμπεριλαμβάνονται παρά να αποκλειστούν. Το 69% των εφήβων δήλωσε ότι η χρήση των κοινωνικών μέσων τους κάνει να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με το 26% που αισθάνονται πιο ανασφαλείς μετά από αλληλεπίδραση με άλλους σε έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, σε ερωτήσεις που έγιναν στο σύνολο του 45% των εφήβων, ανέφεραν πως αισθάνθηκαν συγκλονισμένοι από όλο το δράμα σε αυτές τις πλατφόρμας και το 44% δήλωσε πως εντόπισαν πολλές απειλές σε αυτές τις εφαρμογές. Ένα ποσοστό του 52% λέει ότι εκείνοι που δεν έχουν φίλους ή δεν ακολουθούν είναι υπεύθυνοι για τον εκφοβισμό, ενώ το 43% των εφήβων είπαν ότι αισθάνονται την πίεση να δημοσιεύουν πράγματα που τους κάνουν να φαίνονται καλά στα μάτια των άλλων μελών, ενώ το 37% αισθάνονται ότι πρέπει να δημοσιεύσουν περιεχόμενο το οποίο λαμβάνει πολλές “συμπάθειες” και σχόλια, πολλά likes.
Ποια είναι τα θέματα που δημοσιεύουν οι έφηβοι στα κοινωνικά μέσα;
To 44% κάνεις αναρτήσεις για την οικογένειά τους, το 34% για τα συναισθήματά τους και το 22% για τη ζωή τους. Μόνο το 10% δημοσίευσε θέματα που σχετίζονται με τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις τους.
[via]