Με το Apple Pay η Apple προχώρησε τις mobile πληρωμές ένα βήμα παρακάτω, δείχνοντας σε όλους το μέλλον για ακόμα μία φορά. Συστήματα mobile πληρωμών υπήρχαν και παλαιότερα με πιο γνωστό το Google Wallet, το οποίο όμως απέτυχε. Εκτός από το γεγονός ότι λειτουργούσε σε εξαιρετικά λίγες συσκευές (π.χ σειρά Nexus), σε ένα δίκτυο κινητής και με μία τραπεζική κάρτα (City MasterCard) ο κύριος λόγος αποτυχίας του ήταν η ασφάλεια των δεδομένων και η έλλειψη συνεργατών. Κατά τ’άλλα λειτουργούσε τόσο εύκολα όσο το Apple Pay.
Εκτός όμως από τις δύο μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συστήματα ανέπαφων συναλλαγών έχουν λανσάρει πολυάριθμα καταστήματα όπως τα Starbucks, τα Target ή τα Best Buy, τα οποία ονομάζονται MCX (Merchant Customer Exchange). Αυτά τα συστήματα όμως αποσκοπούν στην κατάργηση των χρεωστικών καρτών, σημείο στο οποίο η Apple έρχεται να τοποθετηθεί ανάμεσα, με συμφωνίες με τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
Το Apple Pay θεωρείται επιτυχημένο γιατί δεν αντικαθιστά την κάρτα αυτή καθαυτή. Αντικαθιστά το πιο αδύναμο σημείο της. Την ασφάλεια των δεδομένων. Στην εφαρμογή δεν καταγράφεται ο αριθμός της κάρτας ούτε τα δεδομένα συναλλαγής και σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση μέσω δακτυλικού αποτυπώματος το καθιστούν ένα πολύ ασφαλές σύστημα σχεδιασμένο με επίκεντρο τον ίδιο τον χρήστη. Ακριβώς για αυτόν το λόγο πολλοί retailers αντιδρούν μιας και το Apple Pay δε συλλέγει προσωπικά δεδομένα ούτε διατηρεί ιστορικό συναλλαγών, αδυνατώντας, κατά τη δική τους άποψη, να παρέχει στο κατάστημα επιπλέον πληροφορίες για τον πελάτη.
Ως απάντηση στο Apple Pay μεγάλοι retailers στην Αμερική, δημιούργησαν το CurrentC, μία νέα mobile μεθοδο πληρωμής η οποία δε βασίζεται στο NFC αλλά σε QR Codes! Όσο αστείο και αν ακούγεται, ακόμα πιο γελοίος είναι ο τρόπος λειτουργίας του:
- Αρχικά, κατά τη διάρκεια του checkout εμφανίζεται ένας κωδικός QR στον πελάτη, τον οποίο πρέπει να σκανάρει με το smartphone του.
-
Εμφανίζεται στο smarpthone του πελάτη ένας δεύτερος κωδικός QR, τον οποίο με τη σειρά του πρέπει να σκανάρει ο ταμίας με ειδικό μηχάνημα.
Και το χειρότερο είναι πως η εφαρμογή πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη ώστε οι retailers να περιορίσουν τα έξοδα από την προμήθεια που κρατάνε οι Visa και η MasterCard…
Στη συμμαχία κατά του Apple Pay έχουν ενταχθεί πολλοί αμερικανικοί retailers όπως τα Best Buy, Chilis, Dunkin Donuts, K-Mart, Sears, Target, Wal-Mart και Wendys, κάτι που προκαλεί “πονοκέφαλο” στην Apple. Η εφαρμογή τους με το όνομα CurrentC είναι ήδη διαθέσιμη στο App Store αλλά θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2015.
Η μάχη για τις mobile πληρωμές έχει μόλις αρχίσει.