Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα games, υπήρχε η ανάγκη να κάνεις το avatar σου στην οθόνη να κάνει κάτι. Στην αρχή αυτό γινόταν με απλά κουμπιά και joysticks. Όταν τα παιχνίδια μετακινήθηκαν από τα arcades στο σαλόνι μας, όλοι πίστευαν ότι ο χειρισμός των παιχνιδιών θα έμενε ο ίδιος. Αλλά έκαναν λάθος!
Παρόλο που πολλά χειριστήρια μοιράζονται ομοιότητες, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Αυτό δεν είναι άλλο από το χειριστήριο της Sony για το PlayStation.
Γιατί όμως τα χειριστήρια της PlayStation έχουν ένα τρίγωνο, έναν κύκλο (στρόγγυλο ή όμικρον όπως το ονομάζουν άλλοι), ένα Χ και ένα τετράγωνο;
Μιας και είμαστε πάνω σε αυτό το θέμα, τι αποτέλεσε έμπνευση για άλλες επιλογές σχεδιασμού χειριστηρίων;
Η ιστορία των χειριστηρίων
Για να το βρούμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα (που δεν είχατε αλλά τώρα σαν ‘τρώνε’) θα πρέπει να πάμε πίσω στο 1983 και στη Nintendo. Μετά την επιτυχίας που γνώρισε η εταιρία στα arcade και τα παιχνίδια με το Donkey Kong και τις φορητές της συσκευές, αποφάσισαν να εισέλθουν και στο σπίτι μας. Ως έμπνευση για το χειριστήριο της κονσόλας ήταν οι φορητές τους συσκευές. Ποιο ήταν το όνομα της κονσόλας αυτής; Μα φυσικά το Nintendo Entertainment System ή αλλιώς NES.
Το απλό χειριστήριο του NES βοήθησε να το ξεχωρίσει από τα ανταγωνιστικά χειριστήρια. Ένα κουμπί με 4 κατευθύνσεις υπήρχε στα αριστερά, 2 κουμπιά στα δεξιά, ένα κουμπί για εκκίνησης και ένα επιλογής στη μέση. Ήταν εύκολο για όλους να το καταλάβουν. Το χειριστήριο μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν με ευκολία ένα παιδάκι 4 ετών καθώς και μία γιαγιά 60 ετών.
Το χειριστήριο του NES έθεσε μία νέα βάση για τη βιομηχανία των παιχνιδιών. Καθώς νέες κονσόλες εισήχθησαν στην αγορά από ανταγωνιστές, το D-Pad γρήγορα αποτελούσε μέτρο σύγκρισης. Οι υπόλοιπες εταιρίες προσπαθούσαν να αντιγράψουν το D–Pad με τα κουμπιά να διαφέρουν σε γράμματα και αριθμούς. Η Nintendo, στη συνέχεια, παρουσίασε το Super Nintendo Entertainment System και εξέλιξε το χειριστήριο της. Ο τρόπος σχεδιασμού του εξακολουθεί να επηρεάζει εταιρίες μέχρι σήμερα. Δύο επιπλέον κουμπιά προστέθηκαν στα δεξιά καθώς και από δύο κουμπιά στο πάνω μέρος του χειριστηρίου.
Συνεργασίες και προδοσίες!
Η εποχή του Super Nintendo ήταν επίσης η εποχή μιας συνεργασίας μεταξύ της Nintendo και μιας ηλεκτρονικής εταιρίας που θα ίσως να έχετε ακούσει, της Sony!
Η Sony συνεργαζόταν μαζί με την Nintendo για να δημιουργήσει ένα εξάρτημα CD–ROM που θα ήταν συμβατό με το SNES. Η συνεργασία αυτή άρχισε το 1988, 2 χρόνια πριν την κυκλοφορία του SNES. Στο Consumer Electronics Show τον Ιούνιο του 1991, η Sony ανακοίνωσε τη συνεργασία στο ευρύ κοινό. Την επόμενη μέρα η Nintendo ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Philips για τη δημιουργία ενός εξαρτήματος CD-ROM. Μια έκπληξη για όλους … ειδικά για τη Sony!
Αυτό δημιούργησε μια προφανή σύγκρουση μεταξύ της Sony και της Nintendo, η οποία ώθησε τη Sony στη δημιουργία της δική της κονσόλα, το PlayStation. Το PlayStation θα κυκλοφορούσε το 1994. Η ιστορία της σύγκρουσης της Sony και της Nintendo είναι κάτι που για το οποίο ίσως γράψουμε άλλη φορά. Είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτή τη σύγκρουση καθώς μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχει μία σύνδεση με τον λόγο που το PlayStation υιοθέτησε τα σχήματα τρίγωνο, κύκλο, Χ και τετράγωνο για το χειριστήριο του.
Στο Super Mario World ένας εχθρός που ονομάζεται Magikoopa, ή Kamek (ανάλογα με το πού βρίσκεστε), προσπαθεί να σας επιτεθεί με κάποια μαγεία. Πώς εμφανίζεται αυτή η μαγεία στην οθόνη; Με τη μορφή ενός τρίγωνου, ενός κύκλου και ενός τετραγώνου, και με κάτι που μοιάζει σαν Χ. Κάποιοι πιστεύουν ότι για αυτό η Sony επέλεξε τα σχήματα αυτά. Αυτό βέβαια δεν ισχύει. Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αιτίες για τα σχήματα και τα χρώματα που επιλέχθηκαν.
Το χειριστήριο της Sony
Πώς το γνωρίζουμε αυτό; Από μία συνέντευξη του τεχνικού της Sony, Teiyu Goto, το 2010. Ο Teiyu Goto σχεδίασε τα χειριστήρια του PlayStation. Κατά τη διάρκεια της συνεντεύξεις που πραγματοποίησε το 2010, εξήγησε ότι τα σχήματα και τα χρώματά τους δεν ήταν απλά τυχαία, αλλά κάτι που χρειάστηκε πολύ σκέψη. Συγκεκριμένα, είπε:
Εκείνη την εποχή, άλλες εταιρείες παιχνιδιών απέδιδαν γράμματα αλφάβητου ή χρώματα στα κουμπιά τους. Εμείς θέλαμε κάτι απλό να θυμόμαστε, γι’ αυτό πήγαμε με εικονίδια ή σύμβολα και βρήκα αμέσως τον συνδυασμό τριγώνου-κύκλου-Χ-τετραγώνου. Έδωσα σε κάθε σύμβολο ένα νόημα και ένα χρώμα.
Το τρίγωνο αναφέρεται στην οπτική. Το είχα να αντιπροσωπεύει το κεφάλι ή την κατεύθυνση κάποιου και το έκανε πράσινο.
Το τετράγωνο αναφέρεται σε ένα κομμάτι χαρτί. Το είχα να αντιπροσωπεύει το μενού ή έγγραφα και έκανε το ροζ.
Ο κύκλος και το Χ αντιπροσωπεύουν τις απαντήσεις «ναι» και «όχι», τη λήψη αποφάσεων, και τα έκανα κόκκινο και μπλε αντίστοιχα.
Οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα χρώματα αυτά ήταν τυχαία και έπρεπε να ενισχύσω τη διοίκηση ότι αυτά τα συγκεκριμένα χρώματα ήθελα.
Το χειριστήριο έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών ώστε να περιλαμβάνει μοχλούς, δονήσεις και άλλα. Τα σχήματα όμως και ο γενικότερος σχεδιασμός έχουν παραμείνει τα ίδια. Με αυτό το τρόπο, το χειριστήριο αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της ταυτότητας του PlayStation. Κάτι πολύ περισσότερο από ένα μάτσο τυχαίων σχημάτων.
Now you know!
[πηγή]