Μέχρι σήμερα, οι χρήστες έπρεπε να χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα στο Facebook. Με τα νέα δεδομένα, όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο “γίγαντας” της κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε να χαλαρώσει τους κανόνες που σχετίζονται με το πώς αυτοπροσδιορίζονται οι χρήστες του, έτσι ώστε να αποτρέψει φαινόμενα παρενόχλησης.
Σκοπός της αλλαγής αυτής είναι να επιτρέπεται στους χρήστες να χρησιμοποιούν το όνομα με το οποίο είναι γνωστοί στον κοινωνικό τους περίγυρο. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα είναι και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν αιτήματα απενεργοποίησης ενός λογαριασμού.
“Αναγνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό η πολιτική αυτή να λειτουργεί για όλους, ειδικά για τις κοινότητες που έχουν περιθωριοποιηθεί ή αντιμετωπίζουν διακρίσεις”, έγραψαν χαρακτηριστικά δύο υπάλληλοι του Facebook κατά την ανακοίνωση της αλλαγής την περασμένη Τρίτη.
Οι υπεύθυνοι δήλωσαν πως, το μέχρι τώρα σύστημα του Facebook γίνεται πιο επιεικές όσον αφορά στα ασυνήθιστα ονόματα, με την ελπίδα να μειωθεί ο αριθμός των χρηστών οι οποίοι πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του κοινωνικού δικτύου. Στο εξής οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν τις πληροφορίες τους μέσω μιας ευρείας ποικιλίας εγγράφων, πέραν των τυπικών κυβερνητικών ταυτοτήτων. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να εξηγήσουν το λόγο που δε χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα, σε περίπτωση που ερωτηθούν. Οπως δήλωσε η εταιρεία, “Αυτές οι πρόσθετες πληροφορίες θα βοηθήσουν τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για τον τομέα της επισκόπισης να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να προσφέρουν πιο εξατομικευμένη υποστήριξη”.
Η αλλαγή αυτή θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από την LGBT κοινότητα, η οποία κατά καιρούς έχει λογοκρίνει το Facebook για τους άκαμπτους κανόνες του περί πραγματικού ονόματος. Ωστόσο η εταιρεία, αριθμώντας περισσότερους από 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους υπερασπίστηκε τον κανόνα αυτό λέγοντας ότι, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το πραγματικό τους όνομα, αμέσως ο λόγος τους αποκτά κύρος και βαρύτητα. Άλλα μικρότερα κοινωνικά δίκτυα όπως το Twitter και το Reddit, για παράδειγμα, δεν έχουν τέτοιες απαιτήσεις από τους χρήστες τους.
Η “διαφωνία” έφτασε σε ένα κομβικό σημείο πέρσι, όταν ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων δήλωσαν ότι οι προσωπικοί τους λογαριασμοί είχαν απενεργοποιηθεί φαινομενικά λόγω αναφορών που είχαν γίνει μετά από οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον τους.
Ομάδες όπως η Sisters of Perpetual Indulgence στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες έχουν υιοθετήσει επί τω πλείστον τις τάσεις της drag μόδας και χρησιμοποιούν ψευδώνυμα άρχισαν και αυτές με τη σειρά τους να διαμαρτύρονται για τους κανονισμούς του Facebook. Συγκεκριμένα δήλωσαν πως, κάτι τέτοιο δεν είναι δίκαιο για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα διαφυλικά άτομα και τους πολιτικούς πρόσφυγες, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι από αυτούς δε χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα προκειμένου να προστατευθούν.
Σε επιστολή της στο Facebook πέρσι η ομάδα έγραψε σχετικά με το θέμα : “Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς χρησιμοποιώντας την ταυτότητα που οι ίδιοι επιλέγουν όταν μιλούν, είτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε διαδικτυακά”.
Πλέον το Facebook υποστηρίζει πως, τα άτομα που αναφέρουν λογαριασμούς λόγω “ψεύτικων ονομάτων” θα πρέπει να εξηγήσουν το λόγο της αναφοράς, όπως επίσης και το πώς διαφέρει το όνομα που εμφανίζεται από αυτό που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα.
Η αλλαγή, σύμφωνα με την εταιρεία, θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά, σύντομα θα επεκταθεί και στον υπόλοιπο κόσμο.