Το Facebook και τα ellinika hoaxes ανακοίνωσαν επίσημη συνεργασία, για τον έλεγχο ψευδών ειδήσεων στην Ελλάδα.
Υπο φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να επικροτήσουμε αυτή την κίνηση αλλά υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά.
- Το ίδιο το ellinika hoaxes έχει κάνει σημαντικά λάθη κατά καιρούς, άρα πως κρίνεται ικανό;
- Το ellinika hoaxes κάνει τους ελέγχους του ερασιτεχνικά, όπως θα τους έκανε ο μέσος προς προχωρημένος χρήστης του ίντερνετ.
- Πέραν του κ. Αλικάκου, το υπόλοιπο προσωπικό δεν έχει σπουδές ή προυπηρεσία σχετικά με την δημοσιογραφία.
- Το ellinika hoaxes έχει δημοσιεύσει εκείνο το αλήστου μνήμης άρθρο σχετικά με την Μονσάντο και το RoundUp, φυτοφάρμακο που είχε αποδειχθεί καρκινογόνο σύμφωνα με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ωστόσο τα ellinika hoaxes προωθούσαν αντίθετη άποψη.
- Η συνεργασία και εμπορική εκμετάλλευση των ellinika hoaxes από την Athens Voice, ένα site που παραδοσιακά προωθεί θέσεις της ΝΔ.
Το προσωπικό των Ellinika Hoaxes
-
- Θεόδωρος Δανιηλίδης Πρόκειται για απόστρατο ναρκαλιευτή του Ελληνικού Στρατού ο οποίος κατά έναν περίεργο τρόπο θεωρεί τον εαυτό του ικανό να κρίνει και να αξιολογήσει δημοσιογράφους.
- Αθανάσιος Σιτίστας Σε ΦΕΚ του 2011 ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως επισμηνίας του Στρατού.
- Δημήτρης Αλικάκος Δημοσιογράφος ο οποίος μετά από μια πορεία στην τηλεόραση ξαναεμφανίστηκε με ένα βιβλίο για τον Λιαντίνη τον καθηγητή που αυτοκτόνησε και ως αρθρογράφος στην Athens Voice.
- Ανδρόνικος Κουτρούμπελης Δηλώνει web developer
- Γεώργιος Γεωργίου από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αγνώστων λοιπών στοιχείων.
Στην ομάδα εμφανίζονται ως αρθρογράφοι ένας τελειόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, ένας απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας πρώην συνεργάτης Αμυντικών Περιοδικών (πάλι ο Στρατός μπροστά) και ένας χημικός.
Στο εξωτερικό ακολούθησε μια διαφορετική τακτική. Αφού ενημέρωσε τα εγχώρια ΜΜΕ, προχώρησε σε σύσταση επιτροπών ελέγχου που απαρτίζονται από μεγάλα ερευνητικά Μέσα με προσωπικότητες στο χώρο του Τύπου. Στη Γαλλία ο έλεγχος γίνεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (πέραν της Γαλλίας γίνεται και στη Νότια Αφρική, στο Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Σενεγάλη, Νιγηρία, Μεξικό, Κένυα, Καμερούν, Καναδά, Κένυα), το CheckNews της Libération, το Les Décodeurs της Monde, το Les Observateurs της France 24, το Fake Off του ιστοτόπου 20 minutes.
Είναι εμφανής η ύπαρξη πέντε διαφορετικών ομάδων που προέρχονται από πέντε διαφορετικούς ειδησεογραφικούς φορείς που προωθούν την διαφάνεια στο έργο της διασταύρωσης των πληροφοριών. Στις ΗΠΑ στην αντίστοιχη Επιτροπή συμμετέχει το Associated Press μαζί με φορείς με προμετωπίδα επιστήμονες και ερευνητές δημοσιογράφους. Όσα ΜΜΕ συμμετέχουν στον έλεγχο δημοσιεύουν τα πρόσωπα που τα αντιπροσωπεύουν στην Επιτροπή και όλα τα στοιχεία (μαζί και τα οικονομικά) είναι σε πλήρη διαφάνεια. Τα περισσότερα μέλη είναι έμπειροι δημοσιογράφοι και κυρίως ερευνητές δημοσιογράφοι που γνωρίζουν τι σημαίνει έρευνα, πηγή, διασταύρωση και φυσικά προσπάθεια λογοκρισίας.
Με πληροφορίες από εδώ.