Η Apple, μαζί με το νέο iPhone X, παρουσίασε και μια ολοκαίνουρια τεχνολογία, το Face ID, ένα εξαιρετικά προηγμένο σύστημα που χρησιμοποιεί μια 3D σάρωση του προσώπου σας, που επιτρέπει στην συσκευή να σας αναγνωρίζει και να ξεκλειδώνεται αυτόματα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου.
Παρόλα αυτά, η τεχνολογία αυτή έχει κάνει πολλούς χρήστες ανήσυχους, καθώς αρκετά άτομα έχουν καταφέρει να ξεγελάσουν το Face ID (μέχρι και δεκάχρονα). Υπάρχουν βάσιμες υποθέσεις πως hackers αργά ή γρήγορα θα βρουν ακόμα πιο αποτελεσματικούς τρόπους να μπουν στο iPhone X σας, κλέβοντας πολύτιμα δεδομένα.
Βάζοντας λάδι στη φωτιά, υπάρχουν αναφορές πως η Apple θα δώσει τα δεδομένα του προσώπου σας σε προγραμματιστές άλλων εταιρειών, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής σας.
Οπότε, τι συμβαίνει ακριβώς; Είναι αυτές οι αναφορές αληθινές.
Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το Face ID χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα που παρέχει πλήρη 3D σάρωση του προσώπου σας, χαρτογραφώντας το σε πάνω από 30.000 μεμονωμένα σημεία. Αυτά τα δεδομένα δεν φεύγουν ποτέ από το τηλέφωνό σας και δεν είναι διαθέσιμα για προγραμματιστές. Αυτό που είναι διαθέσιμο στους προγραμματιστές, ωστόσο, είναι η πρόσβαση στην μπροστινή κάμερα (χωρίς όμως τον λεπτομερή χάρτη του προσώπου σας). Αυτό συμβαίνει για να βελτιωθούν οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (βλέπε Pokemon Go, Instagram Stories κλπ.) και σημαίνει ότι εφαρμογές όπως το Snapchat μπορούν να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικά φίλτρα, παρακολουθώντας το πρόσωπό σας.
Ωστόσο, μια εφαρμογή για να τα κάνει όλα αυτά θα πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική απορρήτου και να λάβει ρητή συγκατάθεση των χρηστών για αυτό. Άρα, οι προγραμματιστές δεν θα ζητήσουν άδεια από την Apple, θα την ζητήσουν από σας. Δεν εκχωρείτε αυτόματα τα δεδομένα του προσώπου σας σε προγραμματιστές εφαρμογών, τελεία.
Όμως, όπως είπαμε πριν, οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν ακόμα να αποκτήσουν πρόσβαση στην μπροστινή κάμερα που διαθέτει τώρα έναν αισθητήρα TrueDepth, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν πιο λεπτομερή ανάγνωση του προσώπου σας. Οι όροι της Apple απαγορεύουν ρητά στους κατασκευαστές εφαρμογών να πωλούν αυτά τα δεδομένα (“Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείτε δεδομένα προσώπου για σκοπούς πιστοποίησης, διαφήμισης ή μάρκετινγκ ή να στοχεύσετε με άλλο τρόπο έναν χρήστη με παρόμοιο τρόπο”, αναφέρουν οι όροι και προϋποθέσεις της Apple). Υπάρχει όμως κάποια εγγύηση ότι ένας κακόβουλος χάκερ δεν θα σπάσει το σύστημα ενός συγκεκριμένου προγραμματιστή εφαρμογών και θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία; Όχι.
Έτσι, ενώ το Face ID μοιάζει με ένα πολύ ασφαλές σύστημα προς το παρόν, τα δεδομένα του προσώπου σας σε προγραμματιστές εφαρμογών δεν είναι ασφαλώς τόσο καλά προστατευμένα. Την επόμενη φορά που θα σας εμφανιστεί ένα μήνυμα από το Snapchat ή το Instagram, ζητώντας την άδειά σας, μπορεί να θέλετε να το διαβάσετε πολύ προσεκτικά πριν το αποδεχτείτε. Η ιδιωτική σας ζωή θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο στο μέλλον.
Αλλά το Face ID είναι απολύτως ασφαλές. Για τώρα.