Ιστορικά και μόνο να το εξετάσεις, η πρώτη έκδοση του Android που υποστήριξε την αρχιτεκτονική 64-bit ήταν το Android 5.0 Lollipop, που κυκλοφόρησε το 2014. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση εκείνη την εποχή και σήμερα, σχεδόν όλες οι συσκευές Android μπορούν να εκτελούν εφαρμογές των 64-bit. Μιλώντας για αυτό, να πούμε πως σήμερα, ο browser Chrome αλλάζει αρχιτεκτονική.
Η νέα κατάσταση που θα επικρατήσει από την επόμενη έκδοση του browser, θέλει τις εκδόσεις Stable 83 και Beta 84 να εμφανίζονται ακόμα ως 32-bit εφαρμογές, όμως, οι εκδόσεις Dev 85 και Canary 86 εμφανίζονται ως 64-bit εφαρμογές στις Android 10 συσκευές!
Επί του παρόντος, παρά την αποστολή πολλών συσκευών Android με επεξεργαστές 64-bit, δεν υπάρχει τίποτα που να αναγκάζει τους προγραμματιστές να το υποστηρίζουν αποκλειστικά, έχουν την απόλυτη ελευθερία τους. Η Google καθυστέρησε να απαιτεί από τις εφαρμογές να έχουν υποστήριξη 64-bit, αν και αυτό αλλάζει από 1η Αυγούστου 2021, τουλάχιστον για εγγενείς εφαρμογές. Η Google κυκλοφορεί επιτέλους μια έκδοση 64-bit του Chrome αυτήν τη στιγμή, αν και η εφαρμογή υποστηρίζει μόνο συσκευές Android που χρησιμοποιούν τουλάχιστον Android 10.
Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι η υποστήριξη για 64-bit υπάρχει εδώ και 6 χρόνια και ενώ η Apple έχασε την υποστήριξη για εφαρμογές 32-bit στο iOS το 2017, η Google έχει μείνει πίσω. Το 2017, η Google άρχισε να απαιτεί εφαρμογές που χρησιμοποιούν εγγενείς βιβλιοθήκες να έχουν εναλλακτική λύση τα 64 bit.
[via]