Η εποχή των ρευστών ρομπότ ξεκινά. Αυτά τα ρομπότ, κατασκευασμένα από μαγνητική λάσπη, μπορούν να μπουν στο ανθρώπινο σώμα για λειτουργίες όπως η αφαίρεση αντικειμένων που έχει καταπιεί κάποιος κατά λάθος.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια κινούμενη μαγνητική λάσπη ικανή να περικυκλώνει μικρότερα αντικείμενα, να αυτοθεραπεύεται και να δέχεται «πολύ μεγάλη παραμόρφωση» για να συμπιέζεται και να ταξιδεύει σε στενούς χώρους.
Η λάσπη, η οποία ελέγχεται από μαγνήτες, είναι επίσης καλός ηλεκτρικός αγωγός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διασύνδεση ηλεκτροδίων, λένε οι δημιουργοί της.
Ο καθηγητής Li Zhang, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος συνδημιούργησε τη γλίτσα, τόνισε ότι η ουσία ήταν πραγματική επιστημονική έρευνα και όχι πρωταπριλιάτικο αστείο, παρά το χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας της.
Η λάσπη περιέχει μαγνητικά σωματίδια έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί, να περιστραφεί ή να σχηματίσει σχήματα O και C όταν εφαρμόζονται εξωτερικοί μαγνήτες σε αυτήν.
Η σταγόνα περιγράφηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Functional Materials ως «μαγνητικό ρομπότ λάσπης».
«Ο απώτερος στόχος είναι να το αναπτύξουμε σαν ρομπότ», είπε ο Zhang, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η slime δεν είχε αυτονομία. «Το θεωρούμε ακόμα ως θεμελιώδη έρευνα – προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις υλικές του ιδιότητες».
Η λάσπη έχει «ιξωδοελαστικές ιδιότητες», είπε ο Zhang, που σημαίνει ότι «μερικές φορές συμπεριφέρεται σαν στερεό, μερικές φορές σαν υγρό».
Είναι κατασκευασμένο από ένα μείγμα πολυμερούς που ονομάζεται πολυβινυλική αλκοόλη, βόρακα – που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα καθαρισμού – και σωματίδια μαγνήτη νεοδυμίου.
«Είναι σαν να ανακατεύουμε νερό με άμυλο [καλαμποκιού] στο σπίτι», είπε ο Zhang. Η ανάμειξη των δύο παράγει το oobleck, ένα μη νευτώνειο ρευστό του οποίου το ιξώδες αλλάζει υπό τη δύναμη. «Όταν το αγγίζεις πολύ γρήγορα συμπεριφέρεται σαν στερεό. Όταν το αγγίζετε απαλά και αργά, συμπεριφέρεται σαν υγρό», είπε ο Zhang.
Ενώ η ομάδα δεν έχει άμεσα σχέδια να το δοκιμάσει σε ιατρικό περιβάλλον, οι επιστήμονες οραματίζονται ότι η λάσπη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στο πεπτικό σύστημα, για παράδειγμα στη μείωση της βλάβης από μια μικρή μπαταρία που καταπίνεται.
«Για να αποφύγουμε τη διαρροή τοξικών ηλεκτρολυτών, μπορούμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το είδος ρομπότ λάσπης για να κάνουμε μια ενθυλάκωση, για να σχηματίσουμε κάποιο είδος αδρανούς επικάλυψης», είπε.
Τα μαγνητικά σωματίδια στη λάσπη, ωστόσο, είναι από μόνα τους τοξικά. Οι ερευνητές έντυσαν τη λάσπη σε ένα στρώμα πυριτίου – το κύριο συστατικό της άμμου – για να σχηματίσουν ένα υποθετικά προστατευτικό στρώμα.
«Η ασφάλεια θα εξαρτιόταν επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καιρό θα τα κρατούσατε μέσα στο σώμα σας», είπε ο Zhang.
Ο Ζανγκ πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χρωστικές ουσίες ή βαφή για να γίνει πιο πολύχρωμη η γλίτσα – η οποία είναι προς το παρόν μια αδιαφανής καφέ-μαύρη απόχρωση.